El passat dia 10 de gener va sortir elegit com a tema per estudiar i treballar durant el segon trimestre del curs "Els experiments".
En aquest bloc es transmetran i es donaran a conèixer els principals interessos que han motivat a estudiar aquest tema, així com les diverses inquietuds i motivacions que ens encaminaran a saber més coses d'aquest fascinant món.

dijous, 19 de gener del 2012

L'OU I L'ÀCID

Només us cal posar en un got un ou, dels que utilitzem per fer truites, i vinagre. Ho deixem un parell de dies i el treiem. Al treure l’ou veureu que el que abans era closca, ara és un “tel” com de sorra. 
La closca dels ous està formada per un material que es diu carbonat de calci que és molt sensible a l’acció dels àcids. El vinagre (el mateix que se li posa a les amanides) és un àcid que s’anomena àcid acètic. Quan posem l’ou en vinagre, el carbonat de calci de la closca reacciona químicament amb l’àcid del vinagre.

Comença una reacció química que anomenem corrosió; com en tota reacció química, les substàncies inicials desapareixen i es transformen en substàncies noves.En desaparèixer la closca, procés que triga aproximadament dos dies, la membrana semipermeable que embolica al rovell (la cèl·lula de l’ou) adquireix consistència “elàstica”. 

Aquesta membrana permet realitzar petits bots amb l’ou sense que aquest es trenqui. A més s’observa un augment en la grandària de l’ou a causa del pas, a través de la membrana, del líquid.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada