El passat dia 10 de gener va sortir elegit com a tema per estudiar i treballar durant el segon trimestre del curs "Els experiments".
En aquest bloc es transmetran i es donaran a conèixer els principals interessos que han motivat a estudiar aquest tema, així com les diverses inquietuds i motivacions que ens encaminaran a saber més coses d'aquest fascinant món.

dimecres, 25 de gener del 2012

LA PRESSIÓ ATMOSFÈRICA

La pressió atmosfèrica és el pes de l'aire que hi ha a sobre nostre. Les zones situades a nivell del mar tenen més pressió atmosfèrica que les més elevades.
La pressió atmosfèrica es calcula amb el baròmetre, un aparell que calcula la pressió en mil·libars. La pressió normal a nivell del mar equival a 1.013 mbar. Si augmenta la pressió atmosfèrica per sobre de la normal hi ha un anticicló, o sigui, bon temps. Si baixa, hi ha una depressió, és a dir, pluges.
Mapa de pressió atmosfèrica.

Edu3.cat


L'OU DUR I EL RECIPIENT

Quan el paper es crema consumeix l’oxigen que està dins del recipient i això fa que la pressió de dins disminueixi. Llavors, com l’ou dur tapa perfectament el broc del recipient i no deixa entrar més aire, l’aire de fora empeny l’ou dur cap a dintre.
La pressió atmosfèrica superior a la pressió interior del recipient empeny l’ou cap a dins.




LA LLAUNA I LA PRESSIÓ

S'introdueix una mica d'aigua dins la llauna i es fa bullir. Quan comença a desprendre's vapor d'aigua, es retira la llauna del foc i ràpidament es gira de cap per avall i s'introdueix a l'aigua freda.

Què ha passat?
La llauna ha quedat totalment esclafada per l'efecte de la pressió atmosfèrica. En escalfar l'aigua, el vapor que es genera desplaça l'aire i en introduir-la a l'aigua (un cop girada), el vapor es refreda convertint-se en aigua líquida (condensació), ocupant menys volum que el vapor i fent que disminueixi la pressió en l'interior. Com que l'aigua impedeix que entri l'aire, la pressió de fora és superior a la pressió que hi ha dins de la llauna, provocant així l'esclafament de la llauna.

L'AIGUA QUE PUJA

Primerament hem vist com la flama de l'espelma s'ha apagat als pocs segons d'evitar l'entrada d'aire al got.
Tot seguit observem com el nivell de l'aigua ha anat elevant-se a mida que els gasos de l'interior del got s'han anat refredant. 
Podríem donar diverses explicacions:
1. Quan es tapa l'espelma amb el got  la combustió escalfa l'aire provocant un augment de pressió, en apagar-se l'espelma la temperatura torna a ésser la del principi i el nivell de l'aigua el mateix que hi havia i, la pressió, fa pujar l'aigua.
2. Una altra explicació és que l'oxigen de l'aire es crema i fa que l'espai que deixa lliure l'ocupi l'aigua.


LA MÀ INVISIBLE

Evidentment, no hi ha cap mà invisible a dins del guant. És la pressió atmosfèrica la que fa que s’esdevingui aquest fet tan curiós. Hem augmentat la temperatura del recipient, en introduir l’aigua calenta. En el moment que hem tancat hermèticament el pot amb el guant, la pressió de dins del recipient i la de fora eren iguals. Però a mida que el recipient es va refredant la pressió de dins va disminuint. Això fa que la pressió atmosfèrica, que és la de l’exterior, sigui major i fa que provoca que el guant s'infli.



L'AIGUA QUE NO CAU

Ompliu un got d'aigua fins al final. Ara l'heu de cobrir amb una cartolina. Lentament invertiu el got amb la cartolina. Què està passant? L'aire exerceix pressió i ...


1 comentari: